Demà, un bon dia pels vins joves!! Al Palau de la Generalitat, es celebra la Diada del Vi Novell 2011.

L’INCAVI va assumir l’organització de la Festa de l’Arribada del Vi Novell l’any 1996, recollint una iniciativa dels Mestres Cellerers de Catalunya i del mateix sector vitivinícola. La Diada del Vi Novell és un homenatge a la tradició vitivinícola, una rebuda al vi nou, que ens donarà les primeres notes de com seran els vins de l’anyada. Al mateix temps, aquesta Diada serveix per promocionar un producte que és considerat aliment de la dieta mediterrània i per posicionar-ne, de manera adequada, el consum en la vida social.

Aquesta Diada del Vi Novell se celebra a Catalunya l’11 de novembre, per Sant Martí, i recull la tradicional espinjolada de la bóta, el primer tast del vi novell i la pujada de la branca de pi per una colla castellera al balcó del Palau de la Generalitat, com a símbol de la nova anyada. La branca de pi és un símbol de la història vinícola de Catalunya; tots els cellers, quan ja tenien el vi novell, penjaven a la porta del seu establiment una branca de pi, així, els consumidors i amics del vi, sabien que ja podien comprar el nou vi de l’any.

Durant la Diada, personalitats destacades dins els àmbits respectius, entusiastes del vi i de la cultura del vi seran les encarregades de pronunciar el pregó de benvinguda al vi novell i d’espinjolar la bóta per fer rajar el primer vi novell i tastar-lo. Aquest any i després de 6 anys, s’ha volgut recuperar aquesta festa aprofitant la coincidència de números onzes: dia 11, del mes 11, de l’any 11, i 11 denominacions d’origen (DO). Bona iniciativa!!