La Viticultura biodinàmica és un mètode d’agricultura ecològica que tracta als cellers i granges com organismes complexos.

Posa l’accent en l’equilibri del seu desenvolupament integral i la interrelació de sòls, plantes i animals com un sistema d’auto nutrició sense entrades externes en la mesura que sigui possible tenint en compte la pèrdua de nutrients a causa de l’exportació d’aliments. Com en altres formes d’agricultura ecològica, fertilitzants artificials i pesticides i herbicides tòxics són estrictament evitats. Existeixen agències independents de certificació per als productes, majoritàriament membres del grup internacional d’estàndards biodinàmics.

L’agricultura biodinàmica es diferencia d’altres tipus d’agricultura ecològica en l’ús de i preparats vegetals i minerals com additius de compost i aerosols per terreny així com l’ús d’un calendari de sembra basat en un calendari astronòmic.

La biodinàmica es basa en les teories de Rudolf Steiner, fundador de l’antroposofia.

El desenvolupament de l’agricultura biodinàmica es va iniciar el 1924 amb una sèrie de vuit conferències sobre l’agricultura brindades per Rudolf Steiner a Schloss, actual Polònia. El curs es va dur a terme en resposta a una petició dels agricultors que es van adonar de les condicions de degradació del sòl i un deteriorament de la salut i la qualitat dels cultius i el bestiar per l’ús de fertilitzants químics. Un grup de recerca agrícola es va formar posteriorment per provar els efectes dels mètodes biodinàmics en la vida i la salut del sòl, les plantes i els animals.